Srovnání postupu ocenění rodinných domů v ČR a SR - Petrovičová, Lucia (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2017)
Předmětem této diplomové práce je srovnání postupu ocenění rodinných domů v ČR a SR, je uvedena legislativa se vztahem pro oceňování v uvedených republikách a jsou definovány jednotlivé termíny: rodinný dům, hodnota a cena. V práci jsou popsány základní metody oceňování nemovitého majetku, které jsou používané v ČR a SR. Důležitou součástí práce je analýza realitního trhu, na základe této analýzy byly vybrány dvě srovnatelné lokality. Postupy oceňování nemovitého majetku byly aplikovány na konkrétní případy. Vybrané rodinné domy byly oceněny obvyklou cenou, cenou časovou a cenou zjištěnou. Výstupem práce je srovnání postupů ocenění, které jsou používány v ČR a SR.

The topic of the diploma thesis is a comparison of evaluation methods of family houses in the Czech and Slovak Republic, a legislation in relation to the evaluation in mentioned countries and a definition of particular terms: family house, value and price. There are basic methods of the evaluation of the immovable property used in Czech and Slovak Republic described in this thesis. The important part of the thesis is an analysis of the real estate market. On the basis of this analysis were chosen two comparable localities. Methods of the evaluation of the immovable property were applied on specific cases. Chosen family houses were valued at the common price, time price and ascertained price. The result of the diploma thesis is the comparison of evaluation methods used in the Czech and Slovak Republic.
Comparing the Valuation Procedure for Houses in the Czech Republic and Slovakia
Keywords: Rodinný dům; hodnota; cena; oceňování nemovitého majetku; obvyklá cena; cena časová; cena zjištěná; realitní trh; Family house; value; price; evaluation of the immovable property; common price; time price; ascertained price; real estate market