Nové trendy dělení materiálu - Uttendorfská, Magdalena (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Práce je zaměřená na vytvoření přehledu moderních metod dělení polotovarů v oblasti technologie tváření. První část práce pojednává o konvenčních technologiích dělení materiálu, ke kterým patří upichování, stříhání, lámání, sekání a řezání. Tyto metody již teoreticky dosáhly maxima svého využití. Jejich zdokonalování je možné například pomocí moderních řezných materiálů. Další část je soustředěna na speciální metody dělení materiálu (řezání kyslíkem, laserem, plazmou a pomocí vodního paprsku) s uvedením jejich stručného popisu. U těchto metod je zaznamenán posun technologie dopředu.

The thesis is focused on formation of a survey of modern methods of semi-product division in the area of forming technology. The first part of the thesis deals with material division conventional methods as cutting-off, clipping, refracting, cutting and sawing. These methods have already reached their utilization maximum. Their perfection is possible to be made e.g. by means of modern cutting materials. The next part is concentrated on material division special methods (oxygen cutting, laser, plasma and cutting by water jet) with presentation of their brief description. These methods have recorded the technology move ahead.
New trends of material cutting
Keywords: Dělení materiálu; stříhání; laserové řezání; vodní paprsek; Material division; clipping; laser cutting; water jet