Zabezpečení přenosu multimediálních dat v reálném čase - Otoupalík, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tato práce se zabývá technologií multimediálního přenosu dat v reálném čase a jeho případným zabezpečením. Z hlediska zabezpečení jsou popsány možnosti ochrany vlastního přenosu multimediálních dat a také mechanismy definované pro zabezpečení signalizačního protokolu SIP a doporučení H.323. Dále jsou zmíněny možné útoky na přenos dat v reálném čase a specifikovány základní požadavky na bezpečný a spolehlivý přenos. Hlavní část práce je věnována bezpečnostní analýze přenášených dat v několika vybraných komunikačních programech, které se liší používaným způsobem zabezpečení. Závěr práce je věnován realizaci jednoduchých útoků na přenos multimediálních dat, která jsou přenášena protokolem RTP, a také na signalizační protokol SIP.

This thesis deals with technology and security of real-time multimedia data transmission. The possibilities of the security of a multimedia data transfer and the mechanisms defined for the security of the signaling protocols SIP and H.323 are described with the view of security. The possible attacks on the real-time transfers are also mentioned. The basic requirements on the safe and reliable data transfer are specified. The main part of this thesis is focused on the security analysis of the data transmission of the selected communication clients, which use different security methods. The last part of the thesis deals with realization of simple attacks on multimedia data transmission and also on the SIP protocol.
Security of real time multimedia data transmission
Keywords: real-time přenos; RTP; RTCP; SIP; H.323; SRTP; SRTCP; ZRTP; IPsec; TLS; útoky na real-time přenos; zabezpečení real-time přenosu; SHA1; MD5; DES; 3DES; AES-CTR; analýza komunikačních klientů; real-time transmission; RTP; RTCP; SIP; H.323; SRTP; SRTCP; ZRTP; IPsec; TLS; real-time attacks; real-time security; SHA1; MD5; DES; 3DES; AES-CTR; analysis of communication clients