Využití biomasy v energetice - Bažant, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato Bakalářská práce je zaměřena na zpracování a využití biomasy v energetickém průmyslu. Jsou zde popsány jednotlivé typy zpracování biomasy. Je možné najít porovnání jednotlivých státu EU a celého světa co se týče využití biomasy. Část práce je věnována ekonomickému hodnocení projektu zaměřeného na biomasu, jsou zde uvedeny nejčastější ekonomické metody, pomocí kterých se hodnotí efektivnost plánovaných projektů. Jelikož ceny nejen biomasy každým rokem stoupají, je zde přehledně uveden vývoj cen plynu, biomasy a uhlí jako hlavních zdrojů tepelné energie pro domácnosti za posledních 5 let. Praktickou část tvoří ekonomické zhodnocení výměny plynového kotle za kotel spalující biomasu pro rodinný dům. Výpočet je proveden na základě reálných dat z faktur pro topnou sezónu. V závěru je zhodnocen celkový pohled na biomasu a její očekávaný vývoj.

This bachelor’s thesis deals with processing and utilization of biomass energy in the power industry. There are described single types of processing of biomass. It is possible to find a comparison between countries in EU and other countries from all over the world as far as utilization of biomass is concerned. Another part of this thesis is the comparison of the main economics evaluations which are generally used for efficiency evaluation of planned projects involved in the power industry. Due to the rising prices of biomass and other kinds of fuel, there is a progress of prices of gas, biomass and coal for the last five years. The practical part is the evaluation of gas boiler exchanged for biomass boiler. The calculation is based on real data taken from invoice from heating season. At the conclusion there’s the general viewpoint on biomass and its development.
Utilization of biomass for energetics
Keywords: biomasa; zpracování biomasy; využití biomasy; biomasa v EU; biomasa ve světě; druhy biomasy; kotle na biomasu.; biomass; utilization of biomass; processing of biomass; biomass in EU; biomass in the world; types of biomass; biomass boilers.