Problematika alkylderivátů rtuti v biotických matricích - Zajícová, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická)
Alkylderiváty rtuti, zejména pak methylrtuť, představují závažné nebezpečí pro životní prostředí i lidskou populaci. Methylrtuť se vyznačuje vysokou toxicitou a schopností bioakumulace a biomagnifikace ve tkáních vodních živočichů. Hlavním důvodem přítomnosti methylrtuti v lidském organismu je konzumace ryb a mořských živočichů. V diplomové práci je řešena problematika alkylderivátů rtuti v biotických matricích. Cílem práce byla analýza tkání ryb, které byly odloveny z řeky Svratky na přítoku a na odtoku ČOV v Brně Modřicích. Obsah methylrtuti byl stanoven v rybí svalovině a kůži. V rybí svalovině bylo dále provedeno stanovení celkového obsahu rtuti. Pro izolaci methylrtuti z tkání ryb byla použita extrakce založená na vyluhování kyselinou chlorovodíkovou s následnou extrakcí methylrtuti do toluenu. K samotnému stanovení byla použita plynová chromatografie s mikrodetektorem elektronového záchytu. Obsah celkové rtuti v rybí svalovině byl stanoven speciálním analyzátorem AMA 254.

Alkyl derivatives of mercury, especially methylmercury, bring a significant risk to the environment and the human population. Methylmercury is highly toxic compound, which have the potential to bioaccumulate and biomagnify in tissues of aquatic organisms. This diploma thesis deals with issues of alkyl derivatives of mercury in biotic matrices. The goal of this thesis was to analyze fish tissues. Fish were caught from the river Svratka at the inflow and at the outflow of wastewater treatment plant. Methylmercury was determined in fish muscles and skin. Total mercury was determined in fish muscles. The extraction based on acidic digestion in hydrochloric acid and subsequent extraction with toluene was used for isolation of methylmercury from fish tissues. There was used gas chromatography with electron capture microdetector for determination of methylmercury. Total mercury was determined by special analyzer AMA 254.
The issue of alkylderivatives of mercury in biotic matrices
Keywords: Alkylderiváty rtuti; methylrtuť; speciační analýza; plynová chromatografie; AMA 254; Alkyl derivatives of mercury; methylmercury; speciation analysis; gas chromatography; AMA 254