Energeticky úsporná budova penzionu v Chlumětíně - Vtípil, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Diplomová práce se zabývá návrhem energeticky úsporné budovy penzionu, který se nachází na kopci v malé obci Chlumětín. Jsou zde navrženy obnovitelné zdroje energie, jako jsou solární kolektory nebo fotovoltaické panely. První část se zabývá návrhem a dispozičním řešením penzionu. V přízemí je řešen, návrh kuchyně dle hygienických požadavků, návrh prostor pro hosty s bezbariérovými toaletami. V podkroví jsou navrženy pokoje pro hosty včetně bezbariérového pokoje. Druhá část se zabývá zjednodušeným návrhem technických zařízení budovy. Což zahrnuje hospodaření s dešťovou vodou, mechanické větrání s rekuperací tepla, osvětlení, chlazení a vytápění. Třetí část se zabývá detailním návrhem vytápění v objektu. Což zahrnuje návrh výkonů radiátorů, dimenze potrubí, výkonu dřevoplynového kotle, akumulačních nádrží, čerpadel, atd.

The master thesis deals with the design of environment friendly boarding house, which is located on a hill in a small village called Chlumětín. There are designed renewable energy sources, such as solar collectors or fotovoltaic panels. The first part deals with the design and layout of the boarding house. On the ground floor is solved, the design of the kitchen according to hygienic requirements, the design of the premises for guests with barrier-free toilets. In the attic are designed guest rooms including barrier-free room. The second part deals with the simplified design of building services. It includes rainwater management, mechanical ventilation with heat recovery, lighting, cooling and heating. The third part deals with the detailed design of heating in the building. It includes design of radiator power, pipe dimension, power of wood-gas boiler, storage tanks, pumps, etc.
Low-energy building of boarding house in Chlumětín
Keywords: Energeticky úsporná budova; penzion; Chlumětín; dřevozplyňující kotel; solární kolektory; fotovoltaické panely; vytápění; chlazení; keramické zdivo; šikmá střecha.; Environment friendly building; boarding house; Chlumětín; wood-gas boiler; solar collectors; fotovoltaic panels; heating; cooling; ceramic mansory; pitched roof.