Petriho sítě v nástroji Netlab - Šajdík, Ondrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2023)
Cieľom tejto práce je podporiť pokračovanie vývoja nástroja Netlab a zjednodušiť jeho rozšírenie. Netlab je desktopová aplikácia, ktorá umožňuje modelovanie systémov vo forme Petriho sieti prostredníctvom grafického editora a následovne vykonávať model checking analýzy na vytvorenom modeli. V rámci práce boli preskúmané koncepty model checkingu, Petriho sieti a dostupných analýz v aplikácii. Aplikácia nebola dlhodobo vyvíjaná, čo spôsobilo značné prekážky pre ďalšie vylepšenia. V rámci tejto práce sú tieto problémy adresované a riešené. Ďalším cieľom je umožniť užívateľom aplikácie spustiť nad vytvoreným modelom algoritmus spätnej analýzy, ktorý bol implementovaný, čím sa demonštruje rozšíriteľnosť a možnosti ďalšieho vývoja.

The aim of this work is to support the continuation of the Netlab tool's development and to simplify its extension. Netlab is a desktop application that allows for the modeling of systems in the form of Petri nets using a graphical editor, and subsequently performs model checking analyses on the created model. Within the scope of this work, the concepts of model checking, Petri nets, and available analyses within the application were examined. The application had not been developed for an extended period, resulting in significant obstacles for further improvements. These issues are addressed and resolved throughout the course of this work. Another goal is to enable users of the application to execute a reverse analysis algorithm on the created model, which has been implemented, thereby demonstrating extensibility and potential for future development.
Petri nets in Netlab Tool
Keywords: Petriho siete; Netlab; spätná analýza; testovanie; verifikácia; modelovanie; pokrytelnosť; dosiahnuteľnosť; Petri nets; Netlab; backward analysis; testing; verification; modeling; coverability; reachability