Mikrostrukturní stabilita Mg-slitin připravených intenzivní plastickou deformací - Piňos, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství)
Metody SPD umožňují získávat ultra-jemnozrnnou strukturu (UFG) ve větších objemech materiálu a tím zlepšovat jeho mechanické vlastnosti. Mikrostruktura získaná těmito metodami je však teplotně nestabilní a tak je užití UFG materiálů za zvýšených teplot omezené. Teplotní expozicí dochází k hrubnutí zrna materiálu a tím zhoršování mechanických vlastností. Práce je zaměřena na teplotní stabilitu Mg-slitin skupiny AZ.

SPD methods allow to obtain ultra-fine-grained structure (UFG) in larger volumes of material and thereby improve its mechanical properties. The microstructure obtained by these methods is thermally unstable, so use of UFG materials at elevated temperatures is limited. Heat exposure leads to grain coarsening and the deterioration of mechanical properties. This work is focused on the thermal stability of Mg-alloys of AZ group.
Microstructural stability of Mg-alloys prepared by severe plastic deformation
Keywords: ultrajemnozrnné materiály; intenzivní plastická deformace; ECAP; Mg slitiny; teplotní stabilita; ultra fine grained materials; several plastic deformation; ECAP; Mg alloys; thermal stability