Opravárenská stanice pro BGA, PLCC, QFP, SOP a další SMD komponenty - Szabó, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Práca sa zaoberá teóriou spájkovaného spoja a podmienky jeho správneho vytvárania. Ďalej sú rozoberané spôsoby ručného spájkovania a spôsoby regulácie pracovnej teploty spájkovacieho hrotu. Je naznačený postup vytvorenia výrobku a jeho základné črty. V praktickej časti je navrhnuté riešenie spájkovacej stanice s mikrospájkou, odsávačkou, teplovzdušnou pištoľou a vákuovou vývevou, ktoré je aj skonštruované. Pri oživení sa zistí nefunkčnosť výkonového bloku ktorá zabraňuje úspešnému dokončeniu.

This thesis describes the theory of solder joint and conditions under which it is formed correctly. Further, methods of hand soldering are discussed, and possibilities of temperature regulation of soldering tip are analyzed. Methods of creating a soldering station and its key features are depicted. In practical part, the solution of how to create a soldering station with soldering iron, desolder gun and heatgun is given and is constructed. While testing a defect is found that prevents the power portion of soldering station to function properly and prevents completion.
SMD Rework station
Keywords: spájka; mikrospájka; intermetalické zlúčeniny; oxidy; tavidlo; pretavovací profil; termočlánok; mikrokontrolér; triak; Arduino; DPS; I2C; solder; soldering station; intermetallic compounds; oxidization; flux; reflow profile; thermocouple; microcontroller; triac; Arduino; PCB; I2C