Řezné síly při vrtání vláknově vyztužených kompozitů - Režný, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Tato diplomová práce je zaměřena na vláknově vyztužené kompozitní materiály z hlediska jejich rozdělení, označování, užití, vývoje a výroby. Cílem práce je komplexní zpracování získaných technických poznatků a vyhodnoce-ní technologických zkoušek vrtání kompozitu vyztuženého skelnými vlákny a prepregu z hlediska vlivu obráběného materiálu, pracovních podmínek a ná-stroje a jeho opotřebení na hodnoty posuvové síly a krouticího momentu.

This master´s thesis is focused on fibre–filled composite materials, their distribution, labeling, usage, development and production. The aim of this work is complex processing of acquired technical knowledge, and evaluation of technological rehearsals of drilling composite materials which are reinforced by glas fiber and prepreg in terms of the impact of the machined material, wor-king conditions and the tool, and its wear to the feed force value and torque.
Cutting forces when drilling fibre reinforced composites
Keywords: kompozitní materiály; matrice; vlákna; vrtání; vrták; řezné síly; opotřebení nástroje; composite materials; matrix; fibres; drilling; drills; cuttig forces; tool wear