Měření procesní veličiny – tlak - Kouba, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Měření procesní veličiny tlaku je důležitým prvkem a podmínkou funkčnosti mnoha průmyslových aplikací, zejména v prostředí výroby komodit, dopravy, farmacie, potravinářství a mnoha dalších. V praxi existuje celá řada metod měření tlaku, které se aplikují v různých prostředích a podmínkách. Výběr měřicích snímačů závisí na mnoha faktorech, jako je rozsah měření, prostředí, citlivost, rychlost odezvy nebo odolnost vůči prostředí. Správný postup při jejich kalibraci a stanovení nejistot měření zvyšují důvěryhodnost výsledků měření. Prostředky pro přenos dat v moderním pojetí umožňují lépe zabezpečit a zrychlit přenos informace v měřicím řetězci. Všechny výše uvedené skutečnosti v posloupnosti a ve vzájemné vazbě zásadně ovlivňují výslednou spolehlivost a efektivitu měření procesních veličin. Studie měření procesní veličiny tlaku z komplexního pohledu umožní analyzovat jednotlivé prvky měřicího řetězce a jejich provázanost. Obsah práce poskytuje základní orientaci v problematice měření tlaku a zachycuje hlavní trendy v jednotlivých oblastech.

The measurement of the process quantity of pressure is an important element and condition of the functionality of many industrial applications, especially in the environment of commodity production, transport, pharmacy, food industry and many others. In practise, there are many pressure measurement methods that are applied in different environments and conditions. The choice of measuring equipment depends on many factors, such as the measurement range, environment, sensitivity, response speed, or environmental resistance. The correct procedure in their calibration and determination of measurement uncertainties increase the credibility of the measurement results. The means of data transfer in a modern concept make it possible to better secure and speed up the transfer of information in the measurement chain. All of the above-mentioned facts, in sequence and in relation to each other, fundamentally affect the resulting reliability and effectiveness of the measurement of the process quantity. The study of the measurement of the process quantity of pressure from a comprehensive point of view will allow us to analyse the individual elements of the measuring chain and their interconnection. The content of the thesis provides a basic orientation to the issue of pressure measurement and captures the main trends in individual areas.
Measurement of process variable – pressure
Keywords: Senzor tlaku; měřicí řetězec; měření tlaku; převodník tlaku; nejistoty měření; bezdrátový přenos; Pressure sensor; measurement chain; pressure measurement; pressure transducer; measurement uncertainty; wireless communication