Analýza vzniku blokovacích stop v závislosti na zpomalení vozidla - Svoboda, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2022)
Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V první, teoretické části, práce uvede čtenáře do dané problematiky a seznámí ho se základy fyziky působící v přímočarém neboli translačním pohybu vozidla a během jeho brzdění, jako je rozdělení pojmů adheze a tření, skluz, prokluz, výpočtové vztahy a jiné. Po kapitole mechaniky vozidla následují dvě pro tuto problematiku klíčové kapitoly, a těmi je kapitola o pneumatice, jejím složení a vlastnostech, a kapitola o ABS a jiných podstatných podpůrných brzdných systémech. Praktická část se zabývá měřením zpomalení, pozorování tvorby kluzné stopy na vozovce a následným vyhodnocením dat ve formě výpočtů a grafů.

The work is divided into two parts – theoretical and practical. The first, theoretical part is focused to introduce the problematics to the reader, describing the concept of translation motion and brake physics, defining terms adhesion and friction, skid, calculation formulas etc. After the mechanics chapter follows the chapter about tire and its composition and properties, and a brake system chapter, describing Anti-lock brake system (ABS) and some other important brake-support systems. Second part of this thesis is focused on practical side, which contains acceleration measuring and skid marks creation, followed by evaluation of measured data in form of calculations and graphs.
Braking marks creation analysis in dependence of vehicle deceleration
Keywords: Tření; adheze; skluz; translační pohyb; brzdné systémy; ABS; pneumatika; brzdná síla.; Friction; adhesion; skid; translation motion; brake systems; ABS; tire (tyre); brake force.