Návrh systému vytápění základní školy - Pánková, Pavlína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Cílem diplomové práce je návrh vytápění stávajícího objektu základní školy. Práce se skládá ze třech částí. V první teoretické části se zabývám způsoby přenosu tepla, vliv zákrytů na otopná tělesa a určením výkonu sálavé a konvekční složky. Druhá výpočtová část řeší návrh vytápění vzdělávacího zařízení ve třech variantách návrhu zdroje tepla. Varianta jedna se skládá ze šesti tepelných čerpadel. Druhá varianta zohledňuje kombinaci přímého výparu pro vzduchotechnické jednotky a vytápění pomocí tepelných čerpadel. Třetí varianta počítá s instalací plynových kondenzačních kotlů. V závěru druhé části je sepsána technická zpráva, přiložená výkresová dokumentace a příloha s návrhem vytápění bytu. Poslední třetí část se věnuje experimentálnímu měření, ve kterém byl zjišťován vliv předsazené desky na výkon otopného tělesa.

The goal of this master's thesis is to design the heating system for the existing building of an elementary School. The thesis is divided into three parts. In the first theoretical part, I discusses heat transfer methods, the influence of covers on heating elements, and the determination of radiant and convective power components. The second part solves the heating system's design in three heat source variants. The first option comprises six heat pumps. The second option includes a combination of direct evaporation for air handling units and heating using heat pumps. The third option involves the installation of gas condensing boilers. At the end of the second part, a technical report is written and drawing documentation is attached. The last third part is dedicated to the experimental measurement, in which the effect of the front plate on the performance of the heating element was ensured.
Design of heating of primary school
Keywords: Vzdělávací zařízení; vytápění; zdroj tepla; tepelné čerpadlo; plynový kondenzační kotel; příprava teplé vody; nucené větrání; zabezpečovací zařízení; sdílení tepla; vedení; sálání; proudění; Educational institution; heating; heat source; heat pump; gas condensing boiler; hot water preparation; forced ventilation; security equipment; Heat transfer; Conduction; Radiation; Convection