Mechanismy atomizace kapalných paliv - Buzík, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou rozprašování kapalných paliv. Hlavním cílem práce je seznámit se se základními typy rozprašovačů a mechanismy, které jsou zodpovědné za rozpad kapaliny. V první části práce jsou popsány základní typy rozprašovačů, neboli atomizérů, a základní faktory ovlivňující rozprašování. Další část je věnována základním mechanismům rozpadu proudu kapaliny a kapek. Závěrečná část se zabývá statistickými metodami pro popis sprejů a popisem vyvinutého programu pro vyhodnocení experimentálních dat.

The bachelor thesis deals with the atomization of liquid fuels and their atomizers and mechanisms which are concerned in atomization. The main purpose of this thesis is to describe the problems that are connected with the atomization. The author gives information about the primary and secondary decomposition of liquid. One part of the thesis is the software which focuses on the statistic evaluation and comparison of information which are performed by available experiments and numeric calculations.
Atomization mechanisms of liquid fuels
Keywords: rozprašování; rozprašovače; primární atomizace; sekundární atomizace; mechanismy rozprašování; atomization; atomizers; primary atomization; secondary atomization; mechanisms of atomization