Řízení řasových bioreaktorů - Rek, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato bakalářská práce řeší problematiku kultivace mikrořas v uměle vytvořeném prostředí – bioreaktoru. Cílem je systematické představení faktorů ovlivňující růst mikrořas a nalezení způsobu jejich automatického řízení. V současnosti převládají bioreaktory laboratorní, u nichž probíhá většina obsluhy manuálně. S rostoucím zájmem o tyto technologie roste i množství prováděných poloprovozních testů s různými druhy mikrořas. Tyto kultivační testy bude třeba pro potřeby budoucího výzkumu a vývoje automatizovat. Práce si zakládá na důkladné rešerši odborné literatury, zejména vědeckých článků. V první části je čtenář seznámen s obrovským potenciálem využití mikrořas v různých odvětvích, počínaje potravinářským průmyslem, přes čištění odpadních vod, konče sekvestrací CO2 z ovzduší nebo odpadních plynů. Poté práce představuje faktory ovlivňující jejich růst a nakonec je popsán systém potřebných zařízení a senzorů důležitých pro automatické řízení tohoto procesu. Bakalářská práce tedy přináší shrnutí informací důležitých pro konstrukci a bezobslužný provoz mikrořasového bioreaktoru s ohledem na maximalizaci produktivity.

The bachelor’s thesis discusses the matter of cultivation of microalgae in an artificially altered environment – bioreactor. The aim of the thesis is to determine and present the factors influencing the growth of microalgae and to find means of automated regulation of such factors. Nowadays, the majority of bioreactors are laboratory ones and are mostly being operated manually. The recent increase in demand for this technology results in many pilot-plant tests with a wide variety of microalgae. Tests such as these will be required to be automated to serve properly in future research. The thesis is based on professional literature and articles. The first part is to familiarize the reader with the wide number of potential applications of microalgae technology in various fields, such as the food industry, water treatment or separation of CO2 from ambient air or waste gas. The next segment presents the factors influencing the growth of microalgae and lastly the system of required equipment and sensors for automated operation is described. The bachelor’s thesis summarizes the important information necessary for the construction and unattended operation of microalgae bioreactor with respect to maximalization of productivity.
Control of algal bioreactors
Keywords: Bioreaktor; mikrořasy; kultivace; sběr dat; řízení procesů; Bioreactor; microalgae; cultivation; data collection; process management