Optimalizace metod pro posouzení vlivu biouhlu na růst modelových rostlin - Štorková, Natálie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Tato bakalářská práce studuje vliv biouhlu na růst modelové rostliny a optimalizuje metody pro jeho posouzení. V teoretické části jsou popsány vlastnosti a využití pomocných půdních látek, kdy velká pozornost je věnována především biouhlu. Na základě literární rešerše byla jako modelová rostlina pro kultivační experiment zvolena kukuřice setá (Zea mays) a byly určeny aplikační dávky biouhlu. Kultivační experiment probíhal v pěstebním boxu s řízeným osvitem a závlahou. Pro vyhodnocení vlivu biouhlu na kvantitativní a kvalitativní vlastnosti modelových rostlin se využilo průběžné měření výšky rostlin v závislosti na době kultivace, vážení suché hmotnosti rostlin po ukončení kultivace, a také obrazové analýzy kořenového systému. Ze získaných dat je zřejmé, že rozdíly v růstu byly ovlivněny jak aplikační dávkou a typem biouhlu, tak i druhem půdy ve které kultivační experiment probíhal.

This bachelor thesis is studying the effect of biochar on the growth of model plant and deals with the optimalization of the methods for assessing its impact. Theoretical part describes the properties and utilization of soil conditioners, special attention is focused on biochar. According to the literature research, maize (Zea mays) was chosen as a model plant for cultivation experiment and subsequently the application doses of biochar were also defined. The cultivation experiment took place in growing box under controlled illumination and irrigation. Plant dry weight weighing after cultivation, continuous measurement of plant height during the cultivation and also image analysis of the root system were used for evaluating the influence of biochar on quantitative and qualitative properties of model plants. From obtained data it can be summarized that the growth differences were influenced by the application dose, the type of biochar and also by type of soil, which was used for the cultivation experiment.
Optimization of the Methodology for Assessment of Biochar Effect on the Growth of Model Plants
Keywords: biouhel; půda; organická hmota; kultivace; kukuřice setá; obrazová analýza; biochar; soil; organic matter; cultivation; maize; image analysis