IoT zařízení pro monitorování zbývajícího objemu v nádobě. - Trtík, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato práce se zaměřuje na návrh a realizaci zařízení pro sledování množství tekutin v nádobách, určeného pro restaurační provoz. Zařízení měří hmotnost tekutin pomocí tenzometrické metody a získaná data odesílá prostřednictvím IoT technologie na vzdálený terminál. Umožňuje obsluze nepřetržitě sledovat stav zásob v reálném čase. V případě poklesu hladiny zařízení automaticky upozorní na nutnost doplnění nebo výměny nádoby. Teoretická část práce se věnuje popisu tenzometrické metody měření hmotnosti. Popisuje její principy a možnosti využití v praktických aplikacích. Součástí teoretické části je přehled a porovnání dostupných IoT technologií, včetně využití licencovaných a nelicencovaných frekvenčních pásem pro bezdrátový přenos dat. Praktická část se zaměřuje na návrh mechanického řešení zařízení přizpůsobeného požadavkům restauračního prostředí. Zahrnuje výběr vhodné IoT technologie a jednotlivých komponent potřebných pro sestavení váhy, dále sestrojení mechanické konstrukce včetně hardwarového i softwarového vybavení. Zprovoznění serveru a vytvoření webového rozhraní pro vzdálený dohled nad zbývajícím objemem v nádobě, včetně finálního testování celého zařízení.

This thesis focuses on the design and implementation of a device for monitoring the amount of liquid in containers, intended for restaurant operations. The device measures the weight of the liquid using a strain gauge method and transmits the collected data to a remote terminal via IoT technology. This allows staff to continuously monitor inventory levels in real time. If the liquid level drops below a set threshold, the device automatically alerts the user to the need for replenishment or container replacement. The theoretical part of the thesis describes the strain gauge method for weight measurement, explaining its principles and potential applications in practical use cases. It also provides an overview and comparison of available IoT technologies, including the use of licensed and unlicensed frequency bands for wireless data transmission. The practical section focuses on the design of a mechanical solution for a device tailored to the requirements of a restaurant environment. It includes selecting the appropriate IoT technology and the individual components needed to assemble the scale, as well as building the mechanical structure and integrating both hardware and software. It also covers setting up the server and developing a web interface for remote monitoring of the remaining volume in the container, followed by final testing of the complete device.
IoT device for remote fluid level monitoring.
Keywords: Bezdrátový přenos; ESP32; IoT; M2M; Měření hmotnosti; Tenzometrie; Wi-Fi; Wireless transmission; ESP32; IoT; M2M; Weight measurement; Strain gauge technology; Wi-Fi