Chladící modul bezlopatkového ventilátoru - Šišpera, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na prozkoumání možností implementace bezlopatkového modulu ventilátoru založeného na Coanda efektu v chladícím systému osobního vozidla. Jejím cílem je prozkoumat proveditelnost takového řešení, jeho provozní charakteristiky a stanovit soubor doporučení pro návrh konkrétního designu. Vhodný chladící modul je navržen, následně hlouběji testován a jeho funkčnost je ověřena také reálným experimentem.

This diploma thesis aims at researching the possibility of implementing a bladeless fan module, using Coanda effect, in a cooling system of a passenger vehicle. Its goal is to evaluate the feasibility of such system, its operational characteristic and establish a guideline for its design. A suitable cooling module is proposed, further examined, and finally proven in a real-world experiment.
Bladeless fan cooling module
Keywords: Coandův efekt; bezlopatkový ventilátor; výpočetní dynamika tekutin; účinnost; MQB chladící modul; požadavky tepelného výměníku; anemometr; měření; experiment; CFX; potrubí; hmotnostní tok; tlak; optimalizace.; Coanda effect; bladeless fan; computational fluid dynamics (CFD); efficiency; MQB cooler module; heat exchanger requirements; anemometer; measurement; experiment; CFX; ducting; mass flow; pressure; optimalisation.