Rozbor signalizace u sítí UMTS - Trojáček, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Diplomová práce se zaměřuje na rozbor signalizace v mobilní síti 3. generace UMTS. V první části diplomové práce je rozebrána problematika obecného popisu standardu IMT-2000 zaměřená především na mnohonásobnou přístupovou metodu WCDMA, obecný popis struktury s popisem jednotlivých části a zpracování signálu. V druhé části diplomové práce je popsána signalizace společně s rozborem protokolární struktury na jednotlivých rozhraní. Zaměřuje se především na procedury signalizace sestavení a ukončení spojení s domovskou sítí a externí síti, procedur autentizace, procedury soft-handoveru, intersystem-handoveru a relokaci mobilního terminálu v rámci dvou ústředen MSC. V třetí části diplomové práce je rozebrána problematika návrhu sítě UMTS ve zvolené lokalitě s praktickým rozmístěním základnových stanic.

Master thesis is focused on signalling analysis of third-generation mobile network UMTS. In first part of master thesis is described a question of standard IMT-2000, introduces the principles of the WCDMA air interface, gives a wide overview of the UMTS system architecture and signal processing. In second part of master thesis is described a question of signalling analysis, including general protocol model for UTRAN terrestrial interfaces. This chapter is focused on elementary procedures, Radio Resource Management procedure examples, Mobility Management procedure examples and Call Control procedure examples in the first place. Last chapter of master thesis is focused on radio network planning of UMTS with practical location of basic station Node-B.
Analysis of UMTS signalling
Keywords: Protokol; signál; rozhraní; výkon; provozní zatížení; Protocol; signal; interface; load; service load