Analýza procesu laserového svařování korozivzdorné oceli v prostředí jaderných elektráren - Dostál, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2025)
Závěrečná práce se zabývá analýzou laserového svařování korozivzdorné oceli v prostředí jaderných elektráren. Hlavní motivací je zavádění nových technologií v rámci servisu a oprav na JE. Práce pojednává o možnostech aplikace ručního laserového svařování s rozmítáním svazku pro spojování austenitických korozivzdorných ocelí 1.4301 a 1.4404 o tloušťce 1,0 a 1,5 mm. Přídavný materiál je drát 316 LSi o průměru 0,8 mm. Na základě literární rešerše a posouzení současného stavu je identifikováno největší riziko, kterým je výskyt pórů ve svarech a dále jsou identifikovány klíčové vlivy na tento jev – ochranný plyn, amplituda a frekvence rozmítání svazku. Výsledky experimentu prokázaly zásadní vliv amplitudy na tvar svaru a také výrazný vliv ochranné atmosféry na vznik pórů. Použití dusíku vedlo k výrazně nižšímu výskytu pórů a doporučuje se pro laserové svařovací práce na JE jako hlavní opatření. Práce přináší důležité poznatky pro praxi i další výzkum.

The thesis deals with the analysis of laser welding of stainless steel in the environment of nuclear power plants. The main motivation is the introduction of new technologies in the field of service and repairs at nuclear power plants. The thesis discusses the possibilities of applying manual laser welding with beam oscillation for joining austenitic stainless steels 1.4301 and 1.4404 with a thickness of 1.0 and 1.5 mm. The filler material is 316 LSi wire with a diameter of 0.8 mm. Based on a literature review and assessment of the current state, the greatest risk is identified as the occurrence of pores in welds, and the key influences on this phenomenon are also identified – shielding gas, amplitude, and beam oscillation frequency. The results of the experiment demonstrated the fundamental influence of amplitude on the shape of the weld and also the significant influence of the protective atmosphere on the formation of pores. The use of nitrogen led to a significantly lower occurrence of pores and is recommended as the main measure for laser welding work at nuclear power plants. The work provides important insights for practice and further research.
The analysis of the laser welding process of stainless steel in the environment of nuclear power plants
Keywords: Laserové svařování; korozivzdorné oceli; austenitické oceli; jaderná elektrárna; pórovitost; Laser welding; stainless steel; austenitic steel; nuclear power plant; porosity