Alternativní návrh ocelové lávky přes Svratku na ulici Bernáčkova - Mikhno, Yevgeniy (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Předmětem bakalářské práce je alternativní návrh a posouzení nosné konstrukce stávající ocelové lávky přes Svratku na ulici Bernáčkova v Brně. Hlavní nosnou konstrukci budou tvořit dva ocelové příhradové nosníky spojené dolní ortotropní mostovkou. Pro posouzení nosné konstrukce byl vytvořen trojrozměrný statický výpočtový model v programu Dlubal RFEM 5.13. Rozpětí lávky je 52,5 m, volná šířka 5 m, výška proměnná. Objekt byl navržen v souladu s platnými normami na mezní stav únosnosti a na mezní stav použitelnosti. Použitý materiál nosných prvků je ocel třídy S355.

The aim of this bachelor thesis is alternative design and assessment of loadbearing structure of steel footbridge over river Svratka on Bernáčkova street in Brno. Main superstructure will have two steel-truss girders joined with lower orthotropic deck. For assessment of superstructure a three-dimensional structural computational model was created in software Dlubal RFEM 5.13. The span of the footbridge is 52,5 m, free width is 5 m, height is variable. The structure was designed according to currently valid standarts to the ultimate limit state and serviceability limit state. Supporting elements are designed from steel of class S355.
Alternative design of steel footbridge over river Svratka on Bernáčkova street
Keywords: Ocelová příhradová konstrukce; konstrukce lávky; dolní ortotropní mostovka; příhradový nosník; podélník (mostovky); příčník (mostovky).; Steel-truss structure; footbridge structure; lower orthotropic bridge deck; truss; longitudinal rib; floor beam.