Analýza vlivu materiálu magnetického obvodu na účinnost asynchronních motorů - Plíšek, Oldřich (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Teoretická část bakalářské práce analyzující vliv materiálu magnetického obvodu na účinnost asynchronních motorů se věnuje rozboru asynchronního motoru a jeho ztrát. Dále popisuje měření, včetně výpočtů jednotlivých ztrát. Další teoretická část zkoumá vliv měrných ztrát na magnetizační charakteristiku zkoumaných elektrotechnických plechů. Praktická část obsahuje laboratorní měření jednofázových a třífázových motorů značky ATAS Elektromotory Náchod a.s. s rozdílnými plechy. Naměřené hodnoty slouží k výpočtům jednotlivých ztrát, které jsou poté mezi sebou porovnány. Pomocí programu Ansys Maxwell RMxprt jsou simulovány modely měřených motorů s rozdílnými typy elektrotechnických plechů. Pomocí analytických výpočtů jsou provedeny rozbory motorů s konkrétními typy plechů. Výsledky výpočtů jsou porovnány se simulovanými a naměřenými hodnotami.

The theoretical part of the bechelors thesis examining the impact of the material of the magnetic circuit on the efficiency of induction motors is devoted to analysis of the induction motor and its losses. It also describes the measuring, including calculations of individual losses. Another theoretical part examines the impact of specific losses on the magnetization characteristics of assessed laminations. The practical part includes laboratory measurements of single phase and three phase motors ATAS Electromotory Náchod brand with multiple types of laminations. Measured values are used to calculate individual losses, which are later mutually compared. Models of measured motors with multiple types of laminations are simulated with the aid of ANSYS Maxwell RMxprt program. Analysis of engines with specific types of laminations are performed with the aid of analytical calculations. Results of calculations are compared with simulated and measured values.
Analysis of steel grade influence on small induction machine efficiency
Keywords: Asynchronní motor; analytický výpočet; elektrotechnické plechy; hysterezní ztráty; magnetický obvod; magnetizační charakteristika; Maxwell RMxprt; mechanické ztráty; měrné ztráty elektrotechnického plechu; měření naprázdno; měření při jmenovitém zatížení; měření při zatížení; obvodový model asynchronního motoru; snižování měrných ztrát; účinnost; ztráty v železe; ztráty vířivými proudy; žíhání; Annealing; analytical calculation; circuit model of induction motor; eddy currents losses; efficiency; electrotechnical sheets; hysteresis losses; induction motor; iron-core losses; magnetic circuit; magnetization characteristic; Maxwell RMxprt; mechanical losses; no-load measurement; rated-load measurement; reduction of specific losses; specific losses of electrotechnical sheets; torque measurement