Návrh a simulace synchronního motoru s vnořenými magnety - Veselý, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Diplomová práce se zabývá návrhem synchronního stroje s vnořenými magnety. Nejdříve je popsána základní teorie synchronního stroje, s důrazem na chod v režimu odbuzování. Následně je komplexně navržen motor s vnořenými magnety v šesti a osmipólové verzi pro výkon 65 kW a 3000 otmin-1. Motory jsou porovnávány mezi sebou a s motorem s magnety na povrchu, který byl v této práci také navržen. Nakonec jsou všechny motory srovnány s již vyrobeným a změřeným šestipólovým motorem.

The master’s thesis deals with the design of a synchronous motor with embedded magnets. First of all, the general theory of synchronous motor, which is focused on field-weakening drive, is described. Then a 6-pole and a 8-pole version of the motor with embded magnet, which has 65 kW and 3000 rpm is complexly designed. Motors are compared with each other and with a motor with surface magnets, that was also designed in this work. Finally, all motors are compared with a mafufactured and measured motor.
Design and simulation of interior permanent magnet synchronous machine
Keywords: Synchronní motor; vnořené magnety; odbuzování; zvlnění momentu; Synchronous motor; embeded magnets; field-weakening; torque ripple