Projekt opravy asfaltobetonového pláště horní nádrže PVE Dlouhé stráně - Chrástová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně, největší vodní dílo tohoto typu v České republice, představuje unikátní inženýrskou stavbu, která úspěšně funguje již několik desítek let. V posledních letech se však provozovatel potýká s narůstajícím počtem poruch asfaltobetonového (AB) těsnicího pláště horní nádrže, což je důsledkem nejen nevhodného provedení tohoto pláště, ale i nedostačujícího drenážního systému. Tato diplomová práce se zaměřuje na návrh opravy AB pláště horní nádrže, včetně rekonstrukce jejího drenážního systému. V rámci návrhu byly zpracovány různé varianty rekonstrukce drenážního systému, přičemž byla vybrána jedna, která byla detailně zpracována a doplněna příslušnými výkresy. Součástí práce je rovněž odhad finančních nákladů na realizaci navrhovaného řešení, které zahrnuje jak opravu AB pláště, tak i vybranou variantu rekonstrukce drenážního systému.

The Dlouhé Stráně pumped storage power plant, the largest water structure of its kind in the Czech Republic, represents a unique engineering structure that has been operating successfully for several decades. However, in recent years, the plant operator has faced an increasing number of defects in the asphalt-concrete (AC) casing of the upper reservoir, caused not only by the improper construction of the casing but also by a deficient drainage system. This thesis focuses on the design of repair for the AC casing of the upper reservoir, including the reconstruction of its drainage system. Various options for the reconstruction of the drainage system were developed, with one option selected for detailed elaboration, supported by the relevant drawings. The work also includes an estimate of the financial costs required for the implementation of the designed solution, which includes both the repair of the AC casing and the selected drainage system reconstruction option.
Project for repair of the asphalt-concrete casing of the upper reservoir of PVE Dlouhé stráně
Keywords: Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně; horní nádrž; asfaltobetonový plášť; drenážní system.; Dlouhé stráně pumped storage power plant; upper reservoir; asphalt-concrete casing; drainage system.