Aerospace - Futuristický kokpit moderního letounu - Bílek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Tato práce se zabývá problematikou návrhu vizualizace dat v kokpitu moderního sportovního letadla. Zaměřuje se na využití současných trendů ve vizualizaci letových dat a pojednává o vhodném způsobu zobrazení energetických stavů pro snížení zátěže pilota. Úvodní část práce popisuje letové a motorové veličiny a způsob jejich zobrazení pomocí analogových přístrojů a ve skleněném kokpitu. V práci je také popsáno využití Microsoft Flight Simulatoru jako zdroje letových dat, návrh systému syntetického vidění a zobrazení virtuálního tunelu v obloze.

This work describes the visualization design of the flight related quantities in a cockpit of a modern light sport aircraft. It focuses on the utilization of the state of the art trends in flight data displays and introduces the innovative implementation of the aircraft's energy state smart clues that reduce pilots' workload. The initial part of the work presents a research into the flight, engine and navigation data presentation on analog instruments, followed by their illustrative depiction in glass cockpits. Within the framework of this thesis, Microsoft Flight Simulator has been used as a source of the flight related data. Final advances in the display design were introduced through the implementation of the synthetic vision system and a visualization of the virtual tunnel in the sky.
Aerospace - Futuristic Aircraft Cockpit Design
Keywords: Skleněný kokpit; sportovní letadlo; primární letový displej; multifunkční displej; vizualizace terénu; energetické stavy; Microsoft Flight Simulator; letové veličiny; motorové veličiny; výškoměr; rychloměr; variometr; gyrokompas; kompas; systém syntetického vidění; virtuální tunel v obloze.; Glass cockpit; light sport aircraft; primary flight display; multifunctional display; terrain visualization; energy states; Microsoft Flight Simulator; flight values; engine values; altimeter; airspeed indicator; vertical speed indicator; gyro-compass; compass; synthetic vision system; virtual tunnel in the sky.