Společnost Saab a jeho role v bezpečnosti - Zúbek, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2025)
Táto diplomová práca sa zameriava na aktuálnu situáciu v oblasti bezpečnosti a ochrany vo svete, konkrétnejšie na spoločnosť SAAB AB (Svenska Aeroplan Aktiebolaget) a jej úlohu v súčasnom globálnom politickom kontexte. Spoločnosť patrí medzi hlavné európske zbrojárske podniky s celosvetovým dosahom a angažovanosťou a čelí mnohým výzvam, rizikám a hrozbám. Teoretické poznatky o súčasnej svetovej situácii slúžia ako základ pre identifikáciu, analýzu a vyhodnotenie rizík, ktorým spoločnosť a jej produkty čelia na globálnej úrovni. Z tohto dôvodu sú v záverečnej časti práce použité praktické metódy, bežne používané v riadení rizík a súčasne sú navrhnuté všeobecné opatrenia na zvládanie niektorých z týchto rizík.

This master's thesis focuses on the current global safety and security situation in the world, and more specifically on the company SAAB AB (Svenska Aeroplan Aktiebolaget) and its role in the current global political climate. The company is one of Europe’s main weapon manufacturers, with worldwide reach and involvement, and it faces countless challenges, risks and threats. Theoretical knowledge of the current world situation serves as a basis for identification, analysis, and evaluation of the risks that the company and its products face in the world. For this reason, the latter part of the thesis involves practical methods that are commonly used in risk management and at the same time proposes some general measures to address some of these risks.
Saab and Its Role in the Security
Keywords: Riziko; Hrozba; Bezpečnosť; Konflikt; Analýza; Risk; Threat; Safety; Conflict; Analysis