Mechanické testovanie PCL polyméru s rôznou pórovitosťou při využití FDM technológie - Kohan, Miroslav; Schnitzer, Marek; Živčák, Jozef; Hudák, Radovan (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Cieľom predmetnej štúdie bolo mechanicky otestovať experimentálne vzorky s rôznou veľkosťou pórov na základe vyrobeného filamentu z medicínsko certifikovaného PCL materiálu. Výroba filamentu bola realizovaná pomocou extruzneho zariadenia. Vyrobený filament bol použitý ako vstupný materiál pre 3D tlačiareň DeltiQ2 (Trilab, ČR). Vyrobený vzorky pre mechanické testovanie v tlaku boli vyrobené v 3 variantoch (100% výplň, 75% výplň – póry o veľkosti 0,3 mm , 50% výplň – póry o veľkosti 0,6 mm). Mechanické testovanie preukázalo zníženie modul kompresie a medzu klzu pri poréznych štruktúrach približne o 14% (75% výplň vzoriek) a 28% pri 50% výplne experimentálnych vzorkách
Keywords: PCL; extrúzia; 3D tlač; mechanické testovanie