Klasifikace organismů na základě nukleotidových četností - Zbořilová, Nicol (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato práce se snaží představit různé přístupy analýzy genomických dat a klasifikace organismů. Chce porovnat účinnost klasických metod, založených na nutnosti vzájemného zarovnání sekvencí, které jsou tímto výpočetně náročnější s moderními přístupy, využívajícími pouze četnosti jednotlivých nukleotidů či jejich skupin v biologických sekvencích.

This thesis tries to present different approaches of analysis of genomic data and classification of organisms. This thesis also wants to compare the effectiveness of traditional methods based on the necessity of aligning sequences that are computationally demanding and modern approaches utilizing only the frequencies of individual nucleotides or groups of them in biological sequences.
Classification of organisms using nucleotides frequencies
Keywords: Fylogenetika Genomika Sekvenace DNA Zarovnání sekvencí Klasifikace; Phylogenetics Genomics DNA sequencing Alignment of sequences Classification