Posouzení efektivity tepelného čerpadla - Dvořák, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na posouzení efektivity tepelného čerpadla pro vytápění rodinného domu. Teoretická část práce komplexně pojednává o problematice tepelných čerpadel včetně jejich ekologického přínosu. V návaznosti na zpracovanou rešerši je v praktické části zvoleno tepelné čerpadlo. Poté je vypočítána energetická náročnost objektu na jejímž základě je v jednotlivých měsících provedeno energetické zhodnocení navrženého systému. V závěru práce je uvedeno technicko-ekonomické porovnání s vytápěním elektrokotlem.

The brachelor’s thesis focuses on assessing the effectiveness of a heat pump for heating a family house. The theoretical part of the thesis comprehensively discusses the issue of heat pumps, including their ecological contribution. Based on the completed research, a heat pump is chosen in the practical part. Then the energy demand of the building is calculated, on the basis of which the energy evaluation of the proposed system is carried out in individual months. At the end of thesis, a technical-economic comparison with heating with an electric boiler is presented.
Efficiency assessment of heat pump
Keywords: Tepelné čerpadlo; topný faktor; úspora energie; tepelné ztráty; Heat pump; heating factor; energy saving; heat loss