Vizualizační nástroj pro pilota dronu v brýlích Quest 3 - Krč, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Řízení dronu může být náročný úkol. Pilot musí vnímat pozici a pohyb objektu, který se hýbe kdesi v prostoru a do toho kontrolovat letová data skrz displej na ovladači. Neustálé přepínáním mezi pohledem na dron a pohledem do ovladače dokáže pilota mentálně vyčerpat. Cílem této práce je navrhnout, vytvořit a otestovat nástroj ulehčující pilotování civilního dronu za pomocí brýlí virtuální reality Meta Quest 3. Nástroj ulehčuje řízení dronu podtržením jeho pozice na obloze společně se zobrazením přenosu jeho kamery, dále umožňuje zobrazení bodů misí. Nástroj je implementován dílčími jednotkami, které řeší problém komunikace se zdrojem dat, transformaci souřadných systémů virtuálního a skutečného světa, úpravu vnitřního stavu a nakonec zobrazení grafických prvků. Součástí řešení práce je porovnání získání pozice pilota ve světě za pomoci mobilního zařízení oproti pozici dronu. Práce byla vyhodnocena pomocí dat získaných z několika testování. Po vyhodnocení dat získaných z testování jsem došel k závěru, že je nástroj použitelný a opravdu usnadňuje řízení dronu tak, jak stanovilo zadání.

Controlling a drone can be difficult task. Pilot needs to register both position and movement of some object in the sky, while keeping eye on flight data. The goal of this thesis is to design, create and test a tool simplyfying piloting of civil drone using Meta Quest 3 virtual reality headset. Tool simplyfies control of drone by marking its position in the sky and by showing transmition of drone camera. Another aspect of this tool is in displaying waypoints of missions. Tool is implemented by several units, directing comunication with flight data source, transformation of virtual and real coordinate systems, controlling state of tool and display of graphic components. Part of this solution has been provided comparison between receiving pilot world position from drone and from mobile device. After evaluation of collected data from testing i have come to conclusion saying that tool is usable and truly simplyfies task of flying with drone.
Visualization Tool for a Drone Pilot in Quest 3 Headset
Keywords: Meta Quest 3; Rozšířená realita; Virtuální realita; Dron; Unity; Meta Quest 3; Augmented Reality; Extended Reality; Virtual Reality; Drone; Unity