Vliv skládky městského odpadu na životní prostředí - Hamalčíková, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá možnými vlivy skládky městského odpadu na životní prostředí, a to zejména z hlediska kvality vod v okolí skládky. Experimentální část je zaměřena na identifikaci organických látek ve vzorcích podzemních vod z monitorovacích vrtů a povrchových vod z potoka a rybníka. Pro izolaci organických látek byla použita mikroextrakce tuhou fází (SPME) a vlastní stanovení bylo provedeno pomocí plynové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí (GC/MS). Získané výsledky byly zpracovány a bylo provedeno jejich vyhodnocení.

This bachelor thesis deals with the potential influence of the waste dump on the environment, particularly on the water quality close to waste dump. The experimental part is focused on the identification of organic compounds in samples of water from monitoring wells and in samples of surface water from stream and pond. Solid phase microextraction (SPME) was employed for the isolation of organic compounds and gas chromatography with mass spectrometric detection (GC/MS) was used for their analysis. Obtained results were evaluated and their interpretation was done.
Influence of the municipal waste dump on the environment
Keywords: Skládka městského odpadu; vliv na životní prostředí; komunální odpad; plynová chromatografie; separační metody; mikroextrakce na pevné fázi; Waste communal dump; influence of the environment; communal dump; gass chromatography; separation methods; solid phase microextraction