Studium reaktivity kationaktivního biopolymeru pomocí jednoduchých difúzních technik - Tesařová, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na studium reaktivity chitosanu prostřednictvím jednoduchých difúzních technik v hydrogelových médiích na bázi agarózy. U připravených agarózových gelů s přídavkem chitosanu jsou zkoumány jejich mechanické vlastnosti pomocí oscilačních testů a také velikost pórů především s ohledem na difúzní parametry. Hlavním cílem této práce je prozkoumat reaktivitu chitosanu, agaróza zde slouží pouze jako podpůrná matice pro přípravu hydrogelu. Náplní rešeršní části práce je především studium reaktivity chitosanu na základě již publikovaných vědeckých článků.

This bachelor thesis is focused on study of chitosan reactivity by simple diffusion processes realized in hydrogel media based on agarose. Mechanical properties studied by oscilatory measurements and the pore size were determined at agarose gels with the addition of chitosan as the main parameters influenced the transport properties. The main goal of this work is the investigation the reactivity of chitosan. Agarose is used only as a supporting matrix for the formation of a hydrogel. The state of the art is aimed primarily on the study of chitosan reactivity based on already published scientific papers.
Study on Reactivity of Cationic Biopolymer by Simple Diffusion Techniques
Keywords: chitosan; difúze; reaktivita; hydrogel; reologie; chitosan; diffusion; reactivity; hydrogel; rheology