Impulsní generátor - Buš, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Tato práce se zabývá problematikou generování napěťových impulsů s krátkou dobou trvání. Nejprve rozebírá nejčastěji používané průběhy impulsů a jejich matematický popis. Poté se zabývá různými principiálními obvodovými zapojeními, které se používají ke generování krátkých impulsů. V práci je podrobně popsán návrh řízeného generátoru, který je použit pro buzení tvarovacího obvodu. Součástí práce je i popis programového vybavení, schéma zapojení s navrženou deskou plošného spoje. Dále je popsána konstrukce tří různých tvarovacích obvodů vycházejících z teoretických poznatků. Jednotlivá řešení jsou porovnána v časové a kmitočtové oblasti.

This thesis deals with the question of generating very short voltage impulses. At first it considers the most used behaviors of impulses and their mathematical description. Then it covers various principial circuit connections, which are used for generating short impulses. There is a scheme of controlled generator described in detail in this work, which is being used for exciting the forming circuit. Part of this work is also a description of program equipment, scheme of connection with designed desk of printed circuit. Description of construction of three shape circuits based on theoretical findings follows. Every solution is compared to each other upon time and frequency domain.
Impulse generator
Keywords: generátor; impuls; tvarovací vedení; lavinový tranzistor; SRD; oscilátor; mikrokontrolér; generator; impulse; pulse forming line; avalanche transistor; SRD; oscillator; microcontroller