Výpočetní analýza čtyř-koulového testu pro určování pevnosti keramických laminátů se zbytkovou napjatostí - Venský, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá numerickou simulací B3B zkoušky. Byla provedena rešerše v souvisejících oblastech. Poté byly provedeny numerické simulace této zkoušky pro mnoho různých konfigurací (rovný, zakřivený a zakřivený vrstvený vzorek) pro disk a desku. Byla zjištěna hyperbolická závislost mezi tloušťkou a f faktorem. Závislost f faktoru na křivosti byla lineární. Byla provedena demonstrace možnosti prasknutí na rozhraní vrstev. Poslední část ukázala, jak by zanedbání vlivu zbytkového napětí mohlo vést ke špatnému vyhodnocování experimentů

This master's thesis deals with numerical simulation of the B3B test. A research in theoretical background was carried out. After that the numerical simulations of the test were performed in many various configurations (flat, curved, curved laminated) for both a disc and a plate. A hyperbolic relation between thickness and f factor was found. Then linear relation between f factor and curvature was found. A possibility of fracture on layer interface was demonstrated. The last part showed how neglecting residual stress in a laminated specimen could lead to incorrect evaluation of experiments.
Computational analysis of the ball-on-three-balls test for determination of strength of ceramic laminates with residual stresses
Keywords: keramické materiály; čtyřkoulový test (B3B); MKP; disk; deska; zakřivení; laminát; zbytkové napětí; f faktor; ceramic materials; ball-on-three-balls (B3B) test; FEM; disc; plate; curvature; laminate; residual stress; f factor