Vliv opotřebení plastického maziva na jeho mazací vlastnosti - Prokop, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Přibližně 80 % všech valivých ložisek je mazáno plastickým mazivem. Až 1/3 všech jejich selhání je způsobena problémy s mazáním, zahrnující i nevhodný interval výměny degradovaného maziva. Cílem práce je experimentálně zjistit závislost mezi mírou degradace plastického maziva a poskytovanou tloušťkou mazacího filmu a výsledným součinitelem tření. Vzorky plastického maziva byly podrobeny teplotně-oxidační degradaci a mechanické degradaci v rotačním grease workeru vlastní konstrukce. Následně byly změřeny tloušťky mazacího filmu v závislosti na obvodové rychlosti a trakční křivky. Mazací schopnosti čerstvých vzorků byly porovnány s degradovanými a byly nastíněny možné vysvětlení rozdílného chování. Výsledky práce mohou sloužit k lepšímu pochopení vlivu degradace na mazací schopnosti plastického maziva případně mohou pomoci ke zdokonalení predikčních modelů k výpočtu předpokládané trvanlivosti maziva.

Approximately 80% of all rolling bearings are lubricated with grease. Up to 1/3 of all bearing failures are caused by lubrication problems, including inappropriate replacement intervals for degraded grease. The aim of this thesis is to experimentally determine the dependence between the degree of degradation of plastic lubricant, the provided thickness of the lubricating film, and the resulting friction coefficient. Samples of plastic lubricant were subjected to thermal-oxidative degradation and mechanical degradation in a custom-built rotary grease worker. The thicknesses of the lubricating film were then measured as a function of circumferential velocity and traction curves. The lubricating abilities of fresh samples were compared with degraded samples, and possible explanations for the different behaviours were outlined. The results of this thesis may contribute to a better understanding of the influence of degradation on the lubricating abilities of greases and could help to improve predictive models for estimating the expected durability of lubricants.
Influence of the grease wear to its lubrication properties
Keywords: Plastické mazivo; degradace; tloušťka filmu; součinitel tření; Grease; degradation; film thickness; friction coefficient