Evoluční algoritmy - Szöllösi, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Táto diplomová práca je zameraná na porovnanie vybraných evolučných algoritmov z hľadiska ich úspešnosti a výpočtových nárokov. V tejto práci sú rozobrané základné princípy a pojmy z oblasti evolučných algoritmov používaných pre problémy optimalizácie. Autor naprogramoval jednotlivé evolučné algoritmy a následne ich testoval na rôznych testovacích funkciách s presne zadanými vstupnými podmienkami. Na záver práce boli jednotlivé algoritmy porovnané a zhodnotené ich dosiahnuté výsledky pre jednotlivé nastavenia.

The task of this thesis was focused on comparison selected evolutionary algorithms for their success and computing needs. The paper discussed the basic principles and concepts of evolutionary algorithms used for optimization problems. Author programmed selected evolutionary algorithms and subsequently tasted on various test functions with exactly the given input conditions. Finally the algorithms were compared and evaluated the results obtained for different settings.
Evolutionary Algorithms
Keywords: evolučné algoritmy; genetické algoritmy; evolučné stratégie; rojenie častíc; diferenciálna evolúcia; SOMA.; evolutionary algorithms; genetic algorithms; evolution strategies; particle swarm; differential evolution; self organizing migrating algorithm.