Automatická segmentace zájmových oblastí lidského obratle - Novosadová, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato bakalářská práce popisuje anatomii páteře a její nejčastější patologie se zaměřením na nádorová onemocnění, která v dnešní době postihují stále vyšší procento populace. Dále práce obsahuje teoretické pojednání o registraci obrazu. Cílem práce je vytvoření algoritmu, který bude schopen automaticky segmentovat lidský obratel na zájmové oblasti (tj. tělo a zadní elementy). Takto segmentovaný obratel by mohl v budoucnu usnadnit klasifikaci nádorových onemocnění páteře. Na základě teoretických znalostí bylo navrženo řešení využívající registrace segmentovaných modelů na originální data. Práce popisuje postup řešení daného problému. Popis postupu řešení a hodnocení výsledků jsou prezentovány pro názornost řadou tabulek, grafů a obrázků.

This bachelor´s thesis describes anatomy of the spine and the most frequent pathologies of the spine with focus on those tumour diseases, that affect more and more people today. The other part of the work describes theory of image registration. The aim of this thesis is to create an algorithm able to do automatic segmentation of regions of interest in human vertebra (body and posterior elements). This segmentation can simplify the classification of tumour diseases of the spine in the future. A solution was designed on the base of theoretical knowledge. This solution is based on registration of segmented models on original vertebrae. The thesis also describes the process of the solution. For easier understanding, the process of solution and the evaluation of results are added with number of graphs, images and tables.
Automatic segmentation of regions of interest in a human vertebra
Keywords: Obratel; patologie páteře; registrace obrazu; segmentace obratle.; Vertebra; pathologies of spine; image registration; segmentation of vertebra.