Dashboard superpočítače s monitoringem aktuálního vytížení - Štrbák, Boris (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Táto diplomová práca sa zaoberá návrhom a implementáciou systému na monitorovanie a správu superpočítača prostredníctvom webového dashboardu. V úvode je analyzovaný plánovač úloh Slurm, ktorý je jedným z najrozšírenejších nástrojov na správu výpočtových klastrov v prostredí vysokovýkonného počítania (HPC). Pozornosť je venovaná aj možnostiam monitorovania systému pomocou nástroja Prometheus a zberu výkonnostných metrík prostredníctvom databázy InfluxDB. Práca skúma moderné technológie vývoja systémov vo forme Single-Page aplikácií (SPA) a za pomoci kontajnerizačnej platformy Docker. Výsledkom je plne funkčný systém pozostávajúci z viacerých kontajnerizovaných komponentov vrátane FastAPI brány zabezpečujúcej komunikáciu so Slurm REST API a klientskej aplikácie vytvorenej vo Vue.js. Súčasťou práce je návrh architektúry, používateľského rozhrania a podrobne zdokumentovaná implementácia jednotlivých častí systému vrátane testovania a získania spätnej väzby od užívateľov.

This thesis focuses on the design and implementation of a system for monitoring and managing a supercomputer through a web-based dashboard. The introduction analyzes the Slurm workload manager, one of the most widely used tools for managing compute clusters in high-performance computing (HPC) environments. Attention is also given to system monitoring options using Prometheus and the collection of performance metrics via the InfluxDB database. The thesis explores modern system development technologies in the form of Single-Page Applications (SPA) and leverages the Docker containerization platform. The result is a fully functional system composed of several containerized components, including a FastAPI gateway that facilitates communication with the Slurm REST API, and a client application built with Vue.js. The thesis includes the design of the system architecture and user interface, as well as a detailed documentation of the implementation of each system component, including testing and user feedback.
Dashboard of the Supercomputer with Performance Monitoring
Keywords: HPC; Slurm; SPA; monitoring; dashboard superpočítača; kontajnerizované aplikácie; Slurm REST API; Prometheus; InfluxDB; FastAPI; Vue.js; HPC; Slurm; SPA; monitoring; supercomputer dashboard; containerized applications; Slurm REST API; Prometheus; InfluxDB; FastAPI; Vue.js