Využití techniky ICP-MS v analytice životního prostředí a její možnosti při stanovení křemíku ve vodách - Bohdálková, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
Předložená bakalářská práce se zabývá využitím techniky hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS) v analytice životního prostředí. Tato metoda slouží jak k multiprvkové analýze na stopové a ultrastopové úrovni, tak i k izotopové analýze jednotlivých složek v různých matricích, jako jsou vody pitné, povrchové a odpadní, sedimenty, biologické materiály, potraviny a další. Metoda ICP-MS vzhledem ke své mimořádné citlivosti, možnosti současného stanovení více prvků a rychlosti měření je stále více využívána pro sledování znečištění a ochranu životního prostředí. Hlavním cílem této práce bylo ověření možnosti stanovení obsahu křemíku v různých typech vod pomocí ICP-MS.

This bachelor thesis is focused on the application of inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) in environmental analysis. This method offers multi-element analysis on trace and ultra-trace levels as well as isotopic analysis of various species in diverse matrices like drinking, surface and waste waters, sediments, biological samples, food and others. ICP-MS due its high sensitivity, ability of parallel determination of many elements and speed of analysis is more and more applied in the field of pollution control and environmental protection. The main goal of this bachelor thesis is the evaluation of the possibility of silicon determination in various kinds of water by ICP-MS.
Aplication of ICP-MS in environmental analysis and possibilities of this technique for the determination of silicon in waters
Keywords: hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem; křemík; životní prostředí; vody.; inductively coupled plasma mass spectrometry; silicon; environment; waters