Bezdrátový senzor využívající LoRA technologii - Pospíšil, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá vlastnostmi bezdrátových komunikačních technologií pro automatizaci a řízení zařízení, u kterých je vyžadovaná nízká spotřeba. Jsou zde rozebrány možnosti jednotlivých technologií, energetické nároky, dosahy a propustnost. Výsledkem praktické části je návrh a sestrojení teplotního bezdrátového čidla komunikujícího přes LoRa technologii s několikaletou výdrží. Doplňující funkcí je možnost uživatele využit GPIO piny senzoru v podobě relátek. Dále návrh a konstrukce brány, která naslouchá na LoRa pakety a komunikuje s PHP aplikací na straně serveru. Poslední krok praktické části je zaměřen na návrh PHP aplikace, jejímž cílem je vizualizace nasbíraných dat, a její zprovoznění.

The bachelor thesis in theoretical part is focused on wireless technologies used for home control and automation devices where low power consumption is required. There are mentioned possibilities of each technology, energy requirements, range and throughput. The result of practical part is design and construction of a wireless temperature sensor which uses LoRa technology to communicate with a gateway and is also capable to last on battery for years. Additional feature is user possibility to use GPIO pins in form of relays. The task also covers design and construction of a gateway which listens for LoRa packets and communicates with PHP application on server side. Last step of practical part is focused on design of PHP application, which is responsible for visualization of received data.
Wireless sensor based on LoRa technology
Keywords: IoT Wi-Fi; Bluetooth; ZigBee; Z-wave; LTE-A; LoRa; SigFox; IQRF; Atmel AVR; Arduino; bezdrátový teplotní senzor; redukce spotřeby; brána; PHP; IoT; Wi-Fi; Bluetooth; ZigBee; Z-wave; LTE-A; LoRa; SigFox; IQRF; Atmel AVR; Arduino; wireless temperature sensor; reduction of power consumption; gateway; PHP