Centrum Ponava Brno, Královo Pole - Janovská, Andrea (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Diplomová práce Centrum Ponava řeší architektonickou studii centra volnočasových aktivit. Pozemek se nachází v lokalitě Ponava- Brno, Královo Pole. Centrum volnočasových aktivit by mělo nabízet služby širokému spektru návštěvníků. Aktivity nemusí probíhat jen v samotné budově, ale nabízí se myšlenka vzniku i využití veřejného prostoru kolem. Dům nabízí aktivity pro všechny věkové kategorie a uvnitř se tak nabízí funkce, jak sportovně rekreační, tak vzdělávací a i komerční. V tomto duchu je i objemově členěn. Základním principem je seskupení tří hmot podle třech nejvýraznějších funkcí, které se v objektu nalézají.

Diploma thesis Ponava Centre is solving the architectonic study of Leisure centre. Area is situated in locality Ponava – Brno, Královo Pole. Leisure centre should provide its services to wide spectrum of visitors. Those activities does not have to be undertaken just in the building itself, but the idea to develop and utilize for those purposes the public space around it is suggesting itself. The centre is offering the activities for people of all age categories. It can provide the leisure function and also both educational and commercial function. In this spirit the inner space of the object is divided. The basic principle is to group together the three masses according to their most important functions, which are located in the object.
Ponava Centre Brno, Královo Pole
Keywords: Centrum volného času; wellness; fitness; restaurace; kavárna; multifunkční sál; komunitní centrum; Cor-Ten; pohledový beton; Centre of free time activities; wellness; fitness; restaurant; cafe; multifunction hall; centre of comunity; Cor-Ten; exposed concrete