Pohon vřeten soustružnických automatů - Hadraba, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Předmětem této práce je dynamické modelování pohonů vícevřetenových automatů TMZ842NG a TMZ867NG v programu MSC Adams. Cílem je posouzení rozdílnosti jednotli-vých soustav a vlivu zkracující se tyče na celkové chování soustavy. Práce se zabývá mož-nostmi dynamického modelování v prostředí MSC Adams, a to především s ohledem na pou-žití prvků z modulu Machinery. Na základě jejich zhodnocení se přistupuje k volbě modelu pro vlastní analýzu.

This thesis deals with dynamic modelling of actuators of multispindle automatic lathes TMZ842NG and TMZ867NG in MSC Adams software. The main objective was to assess dif-ferences between the individual spindles actuator systems and the influence of shortening material on the system. This thesis deals with the possibilities of dynamic modelling in MSC Adams, mainly with the application of the Machinery module. The choice of the final model for main analysis is based on the model's assessment.
Spindles actuator of turning machines
Keywords: Vícevřetenový soustružnický automat; dynamické modelování; MSC Adams.; Multispindle automatic lathes; dynamic modelling; MSC Adams.