Nová synagoga Teplice - Cojocaru, Victor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Tématem diplomové práce bylo vytvoření architektonické studie novostavby synago-gy a centra Židovské obce v Teplicích. Hlavním cílem se stal návrh komplexu, jež by měl být využíván nejen k účelům sakrálním, ale také kulturním a vzdělávacím. Návrhem je soubor tří objektů, spojených centrálním nádvořím. Forma návrhu vy-chází z tradičních hodnot, je však přizpůsobena nárokům generací současných. Ob-jekty jsou propojeny nádvořím a konstrukcí vazníků v uspořádání do tvarů Davido-vých hvězd, jakožto dnešního symbolu judaismu. Prvním, samostatným objektem, je budova Nové synagogy se třemi užitnými podlaží na severní straně pozemků. Dru-hým, východním, je budova kulturního a informačního centra s prostory muzea, ga-lerie, studii pro workshopy a svým technickým a hygienickým zázemím. Třetí objekt pak představuje zejména prostory košer restaurace se zázemím. Parkování je navr-ženo jako podzemní, společné pro všechny objekty.

The subject of this diploma project was to design an architectural proposal of The New Synagogue and Jewish Community Centre in Teplice, Czech Republic. The main goal was to design a complex of buildings which would be used not only for the worships but also for cultural and educational purposes. The proposal consists of the design of 3 buildings connected to each other by a cen-tral courtyard. The form is based on the traditional values set into contemporary de-sign shaped by demands of current generations. One of the main design elements - the beam structure above the courtyard implies a symbol of The Star of David as the symbol of Judaism as we know today. The building of New Synagogue represents the first, three storey building on the north part of plot. The second, east part, is building consisting of cultural centre, info centre, museum, gallery and spaces for workshops with it's technical and sanitary facilities. A Kosher Restaurant will be located into the third and last two-storey building. An undeground parking will be used by the staff and visitors of the whole complex.
New synagogue Teplice
Keywords: Synagoga; sakrální stavba; Teplice; Židovská obec; košer restaurace; kulturní cen-trum; informační centrum; Mikve; multifunkční sál; muzeum; galerie; nádvoří; Synagogue; Sacred Architecture; Teplice; Jewish Community; Kosher Restaurant; Cul-tural Centre; Info Centre; Mikvah; Multi-purpose hall; Museum; Gallery; Courtyard.