Knižnica - Vaňková, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Diplomová práca rieši realizáciu a vypracovanie projektovej dokumentácie objektu novostavby knižnice. Navrhovaný objekt bude slúžiť ako verejná mestská knižnica pre širokú verejnosť s počtom knižných jednotiek 102 200. Nachádza sa tu oddelenie pre dospelých, ako aj pre deti, odborná literatúra, audiovizuálne oddelenie, počítačové učebne a študovne. V objekte sú umiestnené prevádzky kaviarne, galérie a univerzálna prednášková sála. Objekt má tri nadzemné podlažia a jedno podzemné podlažie, kde je umiestnená podzemná garáž. Stavba je zastrešená jednoplášťovou plochou strechou. Konštrukčný systém je železobetónový s opláštením prevažne presklenou predsadenou fasádou, v miestach hygienického zázemia, vedľajšieho schodiska a kaviarne je obvodová stena murovaná z kontaktným zateplovacím systémom. Pôdorys objektu je štvorcový 35,45 x 35,45 metrov. Objekt je situovaný v centre mesta Písek, terén je mierne svažitý. Súčasťou pozemku je novo navrhnutá asfaltová komunikácia do podzemných garáží.

Diploma thesis addresses the implementation and design of the new library object. The proposed building will serve as public city library with the possession of 102 200 book units. The building will offer department for adults as well as kids section, technical literature, an audiovisual collection, computer rooms and study rooms, reading rooms. There are also plenty of chill zones. In the building are additional services as coffee shop, gallery and lecture hall for different kinds of events and purposes. Library has three floors and one basement solved as an underground parking lot. The building is roofed by warm flat roof. The structural system is reinforced concrete skeletal system with glass facade system, the external wall in some places as sanitary facilities, secondary staircase and coffee shop is walled with bricks with an external thermal insulation composite system. The ground plan of the library is square with dimensions 35, 45 x 35, 45 meters. The building is located in the city centre of Písek, surrounding terrain is slightly sloping. The solved area contains newly designed asphalt road, which leads to the underground parking lot.
Library
Keywords: knižnica; presklená fasáda; železobetónový monolitický skelet; jednoplášťová plochá strecha; kontaktný zateplovací systém; podzemné garáže; kaučuková podlaha; vzduchotechnika; železobetónové schodisko.; library; glass façade; reinforced concrete skeletal system; warm flat roof; external thermal insulation composite system; underground parking lot; rubber flooring; air condition; reinforced concrete staircase.