Návrh simulačního modelu antiblokovacího systému v automobilu - Svobodová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Rozvoj elektroniky způsobil revoluci v automobilovém průmyslu. Mezníkem ve vývoji bezpečnostních elektronických systémů se stal protiblokovací systém. ABS detekuje náchylnost k blokování kol, ke kterému může dojít při brždění za kritických jízdních podmínek, a následně zasáhne. Dalším milníkem je využití simulačních programů. Simulace umožňuje opakovaně provádět testy a najít tak optimální řešení daného problému ještě před použitím v praxi, čímž se výrazně sníží čas a náklady na vývoj. V práci je popsána nejdůležitější složka bezpečnostních systémů – brzdová soustava a dále celý brzdný proces systému ABS. Pomocí matematického popisu kola je v programu Matlab-Simulink pro simulaci jízdních podmínek sestaven čtvrtinový model vozidla a k němu následně vytvořen systém ABS. Ke konci se nachází zhodnocení a graficky znázorněné výsledky simulací brždění.

The development of electronics caused revolution the automobile industry. Antilock-Brake-System have become a milestone in the development of electronic security systems. ABS detects susceptibility to locking the wheels, which may occur during braking for critical driving conditions, and then hits. Using of simulation programs is another milestone. Simulation allows repeating of tests and find the best solution of the problem before introduction in practice. Time and development costs are then significantly reduced. In the work is described the most important component of security systems - the braking system and the entire braking process of ABS system. With using a mathematical description of the wheel is in the Matlab-Simulink made quarter model of the vehicle to simulate driving conditions and then created to it a system of ABS. At the end is there an assessment and graphically shown the results of simulations braking.
Simulation model of ABS in passenger car
Keywords: ABS Protiblokovací systém; brzdová soustava; simulace; ABS Anti-lock Brake System; braking system; simulation