Návrh pneumatického svěráku pro hobby frézku - Ostrožlík, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá návrhom pneumatického zveráku pre hobby frézku. Teoretická časť práce sa venuje rôznym možnostiam upínania materiálu pri frézovaní a podrobnejším možnostiam upínania s využitím pneumatických systémov. Pozornosť bola venovaná aj analýze trhu s pneumatickými upínacími zariadeniami. Následne v praktickej časti pomocou získaných poznatkov bol navrhnutý vlastný model pneumatického zveráku pre frézku OPTmill BF 20L Vario doplnený o výkresovú dokumentáciu. Návrh obsahuje výpočty rezných síl, určenie potrebnej upínacej sily, voľbu pneumatického valca, návrh pneumatického obvodu a konštrukciu mechanických častí. Posledná časť bola zameraná na ekonomické zhodnotenie návrhu a zhodnoteniu s ohľadom na využitie v praxi.

This bachelor thesis focuses on the design of a pneumatic vise for a hobby milling machine. The theoretical part of the thesis deals with the different options for material clamping in milling and more detailed clamping options using pneumatic systems. Close attention has also been made to an analysis of the market for pneumatic clamping devices. Afterward, in the practical part, a model of a pneumatic vise for the OPTmill BF 20L Vario milling machine was designed with the help of the acquired knowledge, along with the drawing documentation. The design includes calculations of cutting forces, determination of the necessary clamping force, selection of the pneumatic cylinder, design of the pneumatic circuit and design of the mechanical parts. The last part was devoted to the economic evaluation of the design and to the assessment regarding the practical application.
Design of a pneumatic clamp for a hobby milling machine
Keywords: frézovanie; obrábanie; frézka; upínanie; upínacia sila; pneumatický zverák; milling; machining; milling machine; clamping; clamping force; pneumatic vice