Analýza soustav 5-ti těles s vazbami s pasivním účinkem - Podešva, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato práce se zabývá řešením soustav 5–ti těles s vazbami s pasivním účinkem (NNTP). Nejprve jsou zde popsány teoretické a fyzikální zákonitosti statiky a následně jsou řešeny konkrétní soustavy. Důležitými prvky při řešení jsou kinematický rozbor, uvolnění soustavy, následný statický rozbor, sestavení rovnic rovnováhy, jejich řešení a analýza výsledků. U první soustavy se zkoumá vliv pasivních účinků a změny průměru kladky na výsledné silové účinky v lanech. Ve druhé soustavě je dále práce rozšířená změnou trajektorie pohybu tělesa (závaží) pomocí nakloněné roviny z čehož následně vyplývají změny velikostí sil ve vazbách. Na konci práce se klade důraz na kontrolu těles proti překlopení.

This work deals with the solution of systems of 5–bodies with passive effect (NNTP). Firstly, the theoretical and physical laws of statics are described and specific systems are solved. Important elements of the solution are kinematic analysis, system loosening, subsequent static analysis, equilibrium equations, their solution and analysis of results. In the first system, the influence of the passive effects and the change in the diameter of the pulley on the resulting force effects in the ropes are examined. Furthermore, in the second system, the work is extended by changing the trajectory of the movement of the body (weight) by means of an inclined plane, resulting in changes in the magnitude of the forces in the bonds. At the end of the work, the emphasis is on checking the bodies for rollover.
Keywords: mechanika těles; statika; NNTP; nakloněná rovina; rovnice kružnice a tečny; síla; moment síly; pasivní účinky; překlopení těles; solid mechanics; statics; NNTP; inclined plane; equation of circle and tangent; force; moment of force; passive effects; rollover