Lidé, moc a architektonické ideologie - Kristek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2014)
Tato práce si klade za cíl vytvořit klasifikaci některých současných myšlenkových proudů v architektuře a urbanismu, zejména pak jejich vztah k utváření veřejného prostoru. Obecně zkoumá myšlenkové a ideové pozadí jednotlivých proudů i jejich genealogii – všímá si tedy i jejich historického pozadí a kořenů. Myšlenkový rámec této práce je ukotven v kritické teorii a utváření (veřejného) prostoru i konání architekta je chápáno jako politický akt; nikoliv nutně ve smyslu zavedených politických proudů a ideologií, ale ve smyslu tvorby města jako prostoru společenské arény, která přináší soutěž různých aktérů, zájmů a názorů, jejichž součástí je i architektonický diskurz. Výsledná forma produkce veřejného prostoru je tak výsledkem této názorové soutěže a nevyhnutelného názorového antagonismu, který se projevuje i v ideových východiscích jednotlivých myšlenkových proudů v architektuře.

This thesis aims to classify contemporary way of thought in the architecture and urbanism mainly in respect to the formation of public space. Generally, it seeks to identify ideological background of individual ways of thoughts and their genealogy – therefore it explores their historical roots too. The methodological framework of the thesis is grounded in the critical theory and production of (public) space as well as architectural production is therefore understood as a political act; not necessarily in terms of the established political parties or ideologies but rather in the sense of production of the city space as a social arena, in which completion of various agents, interests and notions is present including the architectural discourses. The resulting form of the public space is than a result of this competition and unavoidable ideological antagonism, which is present in the ideological basis of the individual way of thoughts in architecture and urbanism.
People, power and architectural ideologies
Keywords: Veřejný prostor; Kategorizace myšlení; Urbanismus; Architektura; Pozitivismus; Kritické myšlení. Nový urbanismus.; Public realm; Categorization of thought; Urbanism; Architecture; Positivism; Critical thinking. New urbanism.