Monitorování vibrací na valivých ložiscích - Langr, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice měření a diagnostiky vibrací na valivých ložiscích. První část se soustředí na vysvětlení základních pojmů, definuje co jsou vibrace, ložiska a jak v důsledku poškození ložisek vibrace vznikají. Druhá část této bakalářské práce se zabývá diagnostikou vibrací z pohledu normy ČSN ISO 10816 a popisuje základní principy a pravidla, která je nutné podle této normy dodržet. Ve třetí části se práce zabývá seznámením s instrumentací firmy IFM electronic spol. s r. o. sloužícím pro diagnostiku vibrací. Poslední část je věnována návrhu a realizaci laboratorní úlohy sloužící k praktickému seznámení s problematikou vibrací valivých ložisek.

This bachelor thesis deals with problematics of vibration measurement and diagnosis of rolling bearings. The first part is focused on describing basic terms, defines what vibration and bearings are and how vibration occur as a result of ball bearing defects. The second part of this bachelor thesis deals with vibration diagnosis according to ČSN ISO 10816 standard and describes basic principles and rules, to comply with this standard. Third part of the thesis deals with instrumentation of IFM electronic company, used for vibration diagnosis. The last part is attended to design and realiyation of laboratory exercise, which is meant to familiarize with ball bearing vibration problematics.
Vibration monitoring from rolling bearing
Keywords: vibrace; ložisko; poškození; stav; diagnostika; norma; ISO 10816; vibration; bearing; damage; state; diagnostics; standard; ISO 10816