Data koncentrátor pro chytré sítě - Franek, Lešek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Cílem práce je návrh Data koncentrátoru pro inteligentní sítě (Smart Grids). Data koncentrátor stanoví rozhraní mezi serverovými systémy distribučních společností a koncovými zařízeními, které představují elektroměry, vodoměry, plynoměry a další zařízení. V práci byl vytvořen návrh hardwarového i softwarového řešení navíc byla popsána tvorba vlastní distribuce OS Linux.

The goal is to design data concentrator for Smart Grids. Data Concentrator provides the interface between the server systems of distribution companies and end devices, which are electricity meters, water meters, gas meters and other equipment. There are hardware and software design solutions and there is also discussed creating its own distribution of Linux.
Data Concentrator for Smart Grids
Keywords: Data koncentrátor; Smart Grids; Inteligentní sítě; komunikace po elektrickém vedení; PLC; embedded zařízení; sběr dat; Linux; UML; C++; elektroměr; SQLite; Data concentrator; Smart Grids; power line communication; PLC; embedded device; data collection; Linux; UML; C++; electricity meter; SQLite